Elektrik Pano Bakımı
Binalarda; enerji dağıtım-iletim elemanlarının toplu halde bulunduğu kabin sistemine elektrik panosu denmektedir. Elektrik panosu yüksek verimli ve güvenli bir şekilde enerji üretim merkezidir. Can ve mal güvenliği sağlanarak, standartlara uyumlu olarak kurulum sağlanmış olmalıdır. Elektrik panoları ev, iş yeri, okul, hastane ve iş merkezi gibi farklı yaşam alanlarına uyumlu olarak üretilmelidir.
Elektrik Pano Bakımı Nedir?
Ev, iş yeri, okul, hastane gibi bütün yaşam alanlarında elektrik panosu bulunmaktadır. Eksiksiz enerji verimliliği ve sağlık güvenliği sağlayabilen elektrik panosu bulunması yasal zorunluluktur. Bütün, iş ve işçi sağlık ve güvenliği düşünülerek elektrik panosu üretimi sağlanmalıdır. Herhangi bir nedenle sistem güvenliğinde aksaklık yaşandığı zamanlarda elektrik pano bakımı gerekmektedir.
Standartlara uyumlu yapısal kablolama ve enerji iletim elemanlarının merkezi elektrik panosunun yüksek kalitede olması gerekmektedir. Panoların, kullanım alanına göre en yüksek verim alabilmek amacıyla kurulum yapılmalıdır. Yüksek gerilim, orta ve alçak gerilim şeklinde sınıflandırılan elektrik panosu çekmeceli ya da sabitlenerek kurulmaktadır. Periyodik bakımları yapılarak aralıksız yapılarak kesintisiz verimlilik ve can güvenliği sağlanabilmektedir. Az katlı bir apartmanda bulunması gereken elektrik panosu ve bir fabrikada bulunması gereken pano farklı fiziksel özellikler barındırmaktadır.
Elektrik Panosu Türleri
Elektrik panosu sistemleri kullanım alanlarına göre farklı fiziksel özellikler barındırmaktadır. Hastane, okul, fabrika, iş merkezi ya da evlerde işlev gereksinimlerine uygun pano kurulmaktadır. Şantiye panoları, sayaç panoları, gemi – piyano panolar, rack kabinler, dikili tip ve özel üretim pano türleri bulunmaktadır. Her biri amaca uygun olarak gerekli alanlara kurulmaktadır. Bir fabrika panosu, az katlı bir apartmana kurulamamaktadır. Evlerde bulunan elektrik panosu, kapı zilleri, merdiven otomatiği, sigorta, elektrik sayacı ve otomatik kesiciler bulundurmaktadır.
Elektrik panosu üretim malzemeleri ulusal ve uluslararası standartlar ölçüsünde teknik elemanlardan üretilmektedir. Yüksek gerilim ihtiyacı bulunan fabrika, iş merkezi gibi yaşam alanlarında sağlık güvenliği ve ürün kalitesi kontrollü kullanılmalıdır. Kurulacak elektrik panosu üretim elemanları özel üretim ürünleridir. Sipariş sırasında, sac kalınlığından, boya özelliğine, boyutlar ve diğer bileşenler ayrı ayrı bilinmelidir. Ürün kalitesi, enerji verimliliği ve pano güvenliği üretim malzemelerine bağlıdır. İnşaat alanlarında özel üretim şantiye elektrik panosu kullanılmaktadır. İki parçalı ve tek parça olarak kurulabilen şantiye panosu DKP sacından yapılmaktadır. Şantiye panosunda, kolon sigortası, sayaç ve kaçak akım koruma rölesi bulunmalıdır ve mutlaka kapalı tutulmalıdır.
Elektrik Panosu Bakımı Nasıl Yapılır?
Periyodik olarak yapılması gereken elektrik panosu bakımı can ve mal güvenliği bakımından çok önemlidir. Bakımlar alanında deneyim ve tecrübe sahibi uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Elektrik panosu arızaları giderilemeyecek kadar büyük ise pano tamamen değiştirilmelidir.
Elektrik pano bakımı yapılmaya karar verildiğinde;
-Öncelikle uyarı ve ikaz yapılmalıdır.
-İzolasyon malzemelerini hazır bulundurmalı, gereken iş güvenliği sağlanmalıdır.
-Ayrıntılı raporlama yapılarak işlemler kayda geçmelidir.
-Test cihazı desteğiyle kontrol sağlanmalıdır.
-Sigorta ve akım değerleri, kablo kesitleri özenle takip edilmelidir.
-Klemens bilgi etiketleri takip edilmelidir.
-Hat şemasına uygunluk kontrolü yapılmalıdır.
-Kimyasal ürünlerle pano temizliği yaparak teslim edilmelidir.
Bütün ayrıntılara dikkatle yapılan elektrik pano bakımı güvenli ve verimli enerji alabilmek için çok önemlidir. Hangi türden olursa olsun elektrik panosu yapıların en önemli veri kaynaklarıdır.