Kompanzasyon Arızaları ve Nedenleri
Elektrik kullanımı günümüzde önemli olduğundan kompanzasyon sistemleri ve arızaları da oldukça önemlidir.
Kompanzasyon elektrik şebekelerindeki güçlerin düşüşünü önlemek amacıyla yapılmaktadır. Elektrik şebekelerindeki güçlerde sürekli bir artış olduğundan bu şebekedeki güç katsayısı düşer. Bu düşüşü önlemek için de kompanzasyon yapılır. Akım ve gerilim arasındaki farkı olması gereken açıya getirir ve sistemi olumsuz bir şekilde etkileyen güçleri engeller. Bu sayede şebekedeki yüklemeye sebep olan reaktif güçler minimum seviyede sabitlenmiş olur. Kompanzasyon için kompanzasyon panosu kullanılır. Bu panoda gerekli cihazlar ve ölçü aletleri yer alır.
Kompanzasyon Neden Yapılır?
Şebekelerde kayıp olmaması için kompanzasyon yapılması gerekir. Aksi takdirde iletişim hatları ve kablolarda fazla akım çekimi oluşur ve şebekelerde kayıplar meydana gelir. Tesislerin ve işletmelerin güç harcaması fazla olduğu zaman tesisler ve işletmeler olması gerekenin altında bir kapasitede çalışır. Böylece kayıplar daha da artar ve gerilim düşer. Başlıca sorunlar şu şekildedir. Kablolarda ısınmalar olması, işletmelerin ve tesislerin ömrünün azalması, gerilimin düşmesi ve reaktif ceza. Bu sorunları yaşayan kişilerin mutlaka kompanzasyon mecburiyeti bulunmaktadır. Kompanzasyonların mutlaka yönetmeliklere uygun bir şekilde yapılması gerekir. Bu zamanda tesislerde görevli kişiler dışında kimsenin bulunmaması gerekir.
Kompanzasyon Arızaları Nelerdir?
En sık karşılaşılan kompanzasyon arızaları arasında kapasite kayıpları yer almaktadır. Bunun en büyük sebebi soğutmadaki yetersizlik ya da yüksek sıcaklık olarak bilinmektedir. Ani yük değişimlerinde kompanzasyon yapılması gerekir. Ani yük değişimleri esnasında kompanzasyon yapılması ve değişimlere uygunluk sağlanması gerekir. Kapasite değerinin azaldığını anlamak için belirli aralıklarla kontroller sağlanması gerekir. Bu ölçümlerin yapılması arızaların erkenden önlenmesi için oldukça önemlidir. Kompanzasyon arızaları ve nedenleri bu şekilde karşımıza çıkmaktadır.
Kompanzasyon Arıza Tespiti
Çağımızda her şey elektrik ile çalıştığından elektriğin önemi oldukça fazladır. Bundan dolayı elektriğin verimli ve doğru bir şekilde kullanılmasının da önemi yüksektir. Elektriği en verimli şekilde kullanmak için kompanzasyon sistemlerinin takibinin sıklıkla yapılması gerekir. Herhangi bir arıza durumunda tespit yapılması ve mevcut olan güçten verimli şekilde faydalanılması kompanzasyon sistemleri ile sağlanır. Bu sayede enerji boş yere çalışmaz ve hatlara gereksiz yere enerji gitmez. Enerjinin değerli olduğu ve verimli kullanılması gerektiği için mutlaka sistemlere önem vermek ve takipçisi olmak gerekir. Düzenli olarak kompanzasyon takibi yapmak elektrik harcamalarını düşürmektedir. Bu sayede hem elektrik tasarrufu yapılmış olur hem de ekonomik tasarruf sağlanmış olur. Bu yüzden kompanzasyon sistemlerinde arıza tespiti ve sistem takibi oldukça önemlidir.
Kompanzasyon Bakımı Nedir?
Kompanzasyon sistemindeki arızalar ve devre elemanları akım trafosu, kontaktör ve kondansatördür. Enerjinin verimli kullanılması için bakımların sık sık yapılması gerekir. Elektrik faturalarında bakımların önemi oldukça fazladır. Eğer kompanzasyon sistemlerinin bakımında aksamalar ve sistemde arızalar meydana gelirse elektrik kullanımında azalmalar ya da çoğalmalar meydana gelir.