Orta Gerilim Hücre Bakımı
Orta gerilim şebekeleri 1000 volt (l kV) ile 35 000 volt (35 kV) gerilimler arasındadır. Orta gerilim şebekeleri yüksek ve çok yüksek gerilim şebekeleriyle alçak gerilim şebekelerinin birbirine bağlanmasında kullanılır. Yüksek gerilimlerin direkt olarak abonelere dağıtılması izolasyon ve güvenlik bakımından uygun dolmaz. Bundan dolayı yüksek gerilimler ideal değerlere indirilir ve orta gerilim şebekelerine bağlanır. Orta gerilim şebekeleri küçük şehirlerin yanı sıra sanayi bölgelerine elektrik enerjisinin taşınmasında kullanılmaktadır. Orta gerilimler şehirlerin girişlerinde yer alan dağıtım trafolarına bağlanır. Sonrasında da buradan abonelere dağıtımı yapılır. Peki orta gerilim hücre bakımlarında nelere dikkat edilmesi gerekir?
Türkiye’de kullanımı söz konusu olan orta gerilim şebekelerinde 10, 15 ve 33 kV’lik gerilimler kullanılır. Orta gerilim şebekelerinde kullanılmakta olan enerji nakil hatlarının
(ENH) uzunluğu doğrultusunda hat gerilimi tespit edilmektedir. Bu kapsamda şu genellemeyi yapmak doğru olacaktır;
– 10 km’ye kadar olan uzunluklar için 3 ile 10 kV,
– 20 ile 30 km arasında olan uzunluklara sahip hatlarda 10-20 kV,
– 30 ile 70 km arasında olan uzaklıklara sahip olan hatlarda 20-35 kV’ luk gerilimler kullanılması uygun olmaktadır.
Ancak 70 km’yi geçen uzunluğa sahip durumda olan hatlarda ise yüksek gerilimlerin kullanımı söz konusu olmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Trafo Bakımı
Neye Göre Tasarlanmıştır?
Orta gerilim hücreleri enerji nakil işlevi noktasında önemli görevler üstlenirler. Bu bakımdan orta gerilim hücreleri konusunda bilgi sahibi olunması son derece önemlidir. Bu doğrultuda Orta gerilim hücreleri SF6 Gazlı kesicili hava izoleli ve yalıtımlı bir yapıya sahiptir. Ayrıca OG/AG Dağıtım merkezlerinde, Trafo merkezlerin ve OG Bölümünde 12 KV ‘ya kadar kullanılmak amacıyla tasarlanmıştır. Orta gerilim hücreleri enerji nakil işlevinin yerine getirilmesi için kullanılırlar. Bu noktada enerji nakil işlevinin sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesi önemli bir konudur. Durum böyle olunca merak edilen pek çok konu varlık gösterir. Bunlardan biri de orta gerilim hücrelerinin yanlış manevra yapma özelliği söz konusu mudur sorusunun yanıtıdır.
Orta gerilim hücrelerindeki yük ayırıcısı ve topraklama ayırıcısı arasında bir mekanik kilit bulunmaktadır. Bu kilit sayesinde yanlış manevra yapma olasılığı söz konusu olmaz. Bu yönüyle son derece güvenilir bir kullanım ortaya koyar.
Orta Gerilim Hücreleri ve Sahip Oldukları Özellikler
Orta gerilim hücrelerinin kumanda kısmı ayrı muhafaza dolap ile röle ve koruma ekipmanlarına sahiptir. Bunun yanı sıra ön yüzündeki kapı kısmında enerji hattını gösteren diyagram bulunur.
SF6 gazlı teknolojisi sayesinde açma-kapama esnasında aşırı gerilimler yaratmaz.
Bundan dolayı da kapasitif ve endüktif akımlar gibi sistemlere güçlük çıkaran akımları başarı ile keser. Üstelik bu işlemi parafudrlara gereksinim duymadan başarılı bir şekilde yapar. Bu doğrultuda son derece büyük bir avantaj ortaya koyar. Böylelikle günümüzün ihtiyaçları doğrultusunda mümkün olan en iyi performansı sunar.
OG Sistem Bakımları Nasıl Yapılır?
Orta gerilim hücresi adı verilen hareketsiz elektrik donanımları kişiler ve sistem güvenliği sağlamaktadır. Bu nedenle gereken zaman aralığında trafo merkezlerinde yapılması gereken önemli hizmetlerdir. İşlemler;
Topraklama yayılım direnci ölçülmeli, irtibat sistemleri sıkılarak güvenliği sağlanmalı,
Trafo giriş- çıkış bağlantıları kontrol edilmeli,
Trafo yağının bakımı yapılarak kimyasal testler yapılmalı, gerekiyorsa yağ değişmeli
Orta gerilim hücrelerinin akım ve gerilim trafoları temizlenmelidir.
Trafonun dış boya kontrolleri yapılarak bina betonlarının bakımı yapılmalıdır.
Büyük ölçekli trafolarda ise kademe değiştiren kontaktörünün yağı tamamen değişmeli, prime, sekonder sargılarının dönüştürme gücü ve yalıtım direnci ölçülmelidir.
Dağıtım trafolarında çevrim oranı testi, sargı direnci ve izolasyonları test edilmelidir.
Trafo merkezinin düzenli olarak havalandırılması, akü şarj sistemi ve aydınlatma sistemi altı ayda bir kontrol edilerek gereken düzenleme yapılmalıdır.