Statik Elektrik Nasıl Engellenir?
Statik elektrik tanımlama olarak, bir madde veya nesnenin pozitif veya negatif yüklere sahip olmasına denilmektedir. Doğada bulunabildiği gibi aynı zamanda bazı etkileşimlerin sonucunda da oluşmaktadır. Metallerin üzerinde çok sık statik elektrik görülür, bu anlık bir durum olmaktadır. Fakat yalıtkanların üzerinde oluşmuş olan statik elektrikler ise uzun bir süre kalıcı olmaktadırlar. Genel olarak, statik elektriği etkileyen unsurlar maddenin cinsi, nem oranı, sıcaklık değişimi ve de akü etkisi olmaktadır. Statik elektrik engellenmek isteniyorsa bunun için birden fazla seçenek bulunmaktadır. Eğer madde pozitif yüklü ise maddeyi nötr bir hale getirebilmek adına yüzeye elektron gönderilmektedir. Buna karşın negatif yüklü olan maddelerde ise maddenin yüzey kısmından elektronlar çıkartılır ve bununla birlikte nötrleşme sağlanır.
İlginizi Çekebilir: Topraklama Ölçümü
Statik elektriğin engellenmesi için yapılması gereken en etkili yollardan biri topraklamadır. Bu anlamda topraklama hattı sayesinde araçlarda birikmiş olan statik elektrik toprağa aktarılır ve bunun sonucunda da patlama riski tamamen engellenmiş olmaktadır. Bunun dışında statik elektriği önlemek için bir başka yöntem de paratoner tesisatı olmaktadır.
Statik Elektrik Nasıl Engellenir?
Genel olarak baktığımız zaman statik elektriği engellemenin birçok farklı yöntemi bulunmaktadır. Peki statik elektrik nasıl engellenir?
Yüksek yapıda olan binalarda veya metal miktarları çok fazla olan yapılarda statik elektriği engellemek için paratoner tesisatı kurulmaktadır. Bu sayede paratoner yıldırımı toprağa aktarır ve tehlike riskini en aza indirir.
Statik elektriği engelleyen başka bir yöntem ise anti statik malzemelerin kullanılması olmaktadır. Bu noktada statik elektriği engellemek adına anti statik malzeme kullanılmaktadır.
Bu malzemeler genelde karbon içeren plastik malzemeler olmaktadır. Örnek verecek olursak; anti statik paspas, anti statik elbise veya anti statik eldiven alınan en etkili önlemler olmaktadır. Bununla beraber, kişilerin çalışma alanlarında statik elektriğin zararları engellenmektedir.
Bir kişi vücudunda oluşan statik elektrik fazlasını atmak amacı ile eli ile toprağa dokunur ve bir nevi toprak hattı yapar. Aynı zamanda ayakları ile toprağa basarak da statik elektriği önlemiş olur.
Akaryakıt istasyonlarında yakıt girişlerinin ağızları ve pompalar mutlaka topraklanmalıdır. Statik elektrik kuru havayı sever. Buna bağlı olarak, evinizin ya da işyerinizin etrafında olan bitkiler nemin artmasını sağlar.
İlginizi Çekebilir: Elektrik Pano Bakımı
Hassas olan elektronik cihazlarla çalışan kişiler için vücutlarında biriken statik elektriği engellemek için topraklama yapmaları gerekir. Özellikle topraklama bileziği en uygun çözüm olmaktadır.
Su ile temas etmek de statik elektriğin engellenmesi için başka bir yol olmaktadır. Bu durumda denize girmek ıslak kuma basmak topraklama yapılmasını sağlar. İşyerlerinde özel sandalyeler ve de topraklanmış olan masalar kullanılarak statik elektrik engellenmiş olur.
Kişisel kıyafet tercihlerimizde statik elektrikten korunmak için doğal malzemeleri, yani pamuklu ve de keten yapımı ürünleri tercih etmeliyiz. Ayakkabı tercihlerimiz de ise mümkünse deri ya da buna benzer şekilde üretilmiş ayakkabıları tercih etmeliyiz.
Özellikle kapalı olan alanlarda pozitif yükler, ormanlık alanlarda ya da doğal ortamda negatif yükler daha fazla olmaktadır. Buna bağlı olarak da doğal ortama çıkmak çok büyük oranda statik elektriğin atılmasını sağlar.
Yazın çok fazla kullanılan klima gibi cihazlarda dış ortama negatif iyon veren cihazların tercih edilmesi de statik elektriği engelleyen bir başka unsur olmaktadır. Evde kullandığımız halıların üzerine statik elektrik azaltıcı özellikte sprey sıkmak da son derece etkili bir işlem olmaktadır.