Trafo Bakımlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Elektrik enerjisi için vazgeçilmez bir işleve sahip olan trafolar, gerilim seviyesi için yükseltme veya indirme yapabilmektedir. Uzman ve deneyimli elektrik mühendisi kontrolünde gerçekleştirilen trafo bakımları için özel güvenlik tedbirleri alınmaktadır. Elektrik şebekesinden ayrılmadan trafo kabinine girilmesi, ölümcül etkilere sebebiyet verebilmektedir. Fazların kontrolü, yüksek gerilim kontrol kalemi ile sağlanmaktadır.
Trafo Bakımı ve Testleri
En az yılda bir kez yapılan trafo bakımı, tesisin güvenliği ve verimliliği için önem arz etmektedir. Elektrik enerjisinin sağlanması ve elektrik makinelerinin çalışması, düzenli yapılan bakımlara bağlı olmaktadır. Trafonun büyüklüğünü gücü belirlemekte olup güce göre bazı testler uygulanmaktadır. Günlük yapılan kontroller, gerilim olmayan bölümlerin temizliği gibi görülmektedir.
İlginizi Çekebilir: Topraklama Ölçümü
Trafo sesinin kontrolü sırasında normalden farklı bir ses olup olmadığı kontrol edilmektedir. Bobinler, cıvatalar ve gösterge mekanizmalarındaki kopma ve gevşeme, trafo sesi kontrolü ile saptanmaktadır. Trafo içerisine hava ve su girişi olmaması için ayrı bir özen gösterilmektedir. Hava ve su girişi gibi durumlarda, anında müdahale sağlanmaktadır.
Trafo Bakımı ve Kontrolü
Trafo tekerinin dönmesini etkileyen bir pas olup olmadığı kontrol edilmektedir. Pas olması durumunda, ray yapısına gerekli müdahale gerçekleştirilmektedir. Trafo bakımı ile sağlıklı sonuçlar alınmaktadır. İşletme sahiplerini yakından ilgilendiren senelik trafo bakımı, asla aksatılmamaktadır. Yeni başlayan ve başlayacak olan arızalar, trafo bakımı sırasında tespit edilmektedir. Yönetmeliğe göre gerçekleşen trafo bakımı, titizlikle yapılmaktadır.
Termal kamera ile kablo başlıkları, trafo yüzeyi ve buşingler kontrol edilmektedir. Yağ seviyesi ve yağ kaçağı ile ilgili kontrol, trafonun ömrünü etkileyen önemli kontrollerden sayılmaktadır. Trafoyu neme karşı korumak için madeni yağlar kullanılmaktadır. Kullanılan yağda zaman içerisinde bozulma görüldüğünden, trafodan alınan yağlara test uygulanmaktadır. Test sonucunda özelliğini kaybeden yağlar, değiştirilmektedir.
Trafo Periyodik Bakımı
Uzman ekip trafo bakımlarında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi sahibi olduğundan, sorunsuz bir periyodik bakım gerçekleştirmektedir. Trafo bakımı için güvenlik önlemleri eksiksiz alınmakta olup kontrol sağlayan personel kendini güvende hissetmektedir. Trafo devredeyken, kişisel güvenlik nedeniyle sınırlı miktarda bakım faaliyeti gerçekleştirilmektedir. Bakım çalışmasına başlamadan önce trafonun şebekeden bağlantısı kesilmektedir.
Trafo devrede olduğu sırada koruyucu donanımları alarm verirse, sorunun ana kaynağı araştırılmaktadır. Önemli parçaların muayenesi sırasında garanti koşullarına uyulmaktadır. Trafo elektrik sisteminde en pahalı ve önemli bileşen olduğundan, bakımlarının zamanında yapılmasına dikkat edilmektedir. Optimum performans için düzenli bakım ve kontroller aksatılmamaktadır. Trafoların periyodik bakımı sayesinde arıza süresinden tasarruf edilmektedir.
Trafo Bakımları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Her trafonun bakımı kendine özel bilgileri içermektedir. Sahada uzman olan ekibin kontrolü sonrasında can ve mal kayıpları önlenmektedir. Trafolarda geri döndürülemez arızalar ve ciddi üretim kayıpları, trafo periyodik bakım ile çözüme kavuşturulmaktadır. Trafo enerji halindeyken yanına girilmemektedir. Enerjinin kesildiğinden emin olmak için kontaklar ve topraklama ıstakası kontrol edilmektedir.
İşletme sorumluluğu sertifikasına sahip olan trafo bakım personeli, trafo tesis ve kurulum konusunda yetkili olmaktadır. Trafo bakım personelinin yeterli donanıma sahip olması ve ön görülen eğitimleri almış olmasına önem gösterilmektedir. Trafo bakımı sırasında en ufak bir arızanın atlanması, büyük tehlikeleri beraberinde getirmektedir. Trafo bakımlarının 1 seneden uzun tutulmaması gerekmektedir. Periyodik şekilde bakımların yapılması, güvenli bir yaşamın oluşmasını sağlamaktadır.