Trafo Bakım ve Kontrolleri
Elektrik sistemlerinin en önemli parçalarından biri olan trafolar uzun ömürlü çalışma ve verimlilik adına bazı bakım süreçlerinden geçmesi gereken bileşenlerdendir. Trafoların düzenli olarak bakımlarının yapılması ile karşılaşılması muhtemel arıza problemlerinin önüne geçilerek risk unsurları ortadan kaldırılabilir. Bu durum aynı zamanda arıza sürecinde de tasarruf elde etmeyi mümkün kılmaktadır. Bir trafonun arızalanması hem maddi anlamda kaybın hem de manevi zararların doğmasına neden olur. Trafoda olası bir yangın veya patlama riski, bakımının yapılmadığı durumlarda karşılaşılması muhtemel senaryolardan bir tanesidir. Sizler için trafo bakımları hakkında bilmeniz gerekenler konusuna dair önemli noktaları bir araya getirdik.
İlginizi Çekebilir:İşletmelerde Planlı Bakım
Trafolarda Aylık Bakım ve Kontroller
Trafoların bakımı aylık olarak yapılabilir. Bu sürede başta yap kapağının mevcut yağ seviyesine dair veri elde etmeye yarayan bakım kontrolleri olmak üzere pek çok dikkat unsuru söz konusudur. Trafoların belirli bir yağ seviyesinin altına düşmesi durumunda hasar görmesi muhtemeldir. Bu nedenle aylık olarak kontrolünün sağlanması gerekmektedir. Aylık kontroller arasında yer solunum deliklerinin temizliği de oldukça önemlidir. Hava alımının daima belirli yeterlilikte olması solunum delikleri sayesinde mümkündür.
Aylık bakım ve kontrolün bir diğer önemli ayağını da yağ doldurma burçları oluşturur. Eğer trafolar yağ doldurma burcu barındırıyorsa yağın belirli bir seviyeye kadar dolması gereklidir. Bu seviyenin istenilen düzeyde tutulması trafoların ömrünü ve kullanılabilirliğini arttırır.
Günlük Bazda Bakım ve Kontroller
Trafolar günlük bakımında bazı kriterlere göre belirli bir prosedür neticesinde kontrol edilirler. Bu prosedürler iki başlık altında toplanır;
Eğer trafoda bir sızıntı durumu varsa mutlaka ekipler danışılmalıdır.
Trafoda yer alan koruyucu tank ve ana tankın üzerinde manyetik yağ göstergesi yer bulur. Bu göstergenin belirli bir seviyede tutulması gerekir. Bu nedenle göstergeler günlük olarak kontrol edilmelidir.
Trafo Bakımında Yıllık Kontroller
Trafolar aylık ve günlük olarak kontrollerinin yapılmasının yanı sıra yıllık bazlı kontrolleri de mutlaka önemsenmesi gereken bileşenlerdir. Başta kontrol devresinin soğutulmasından sorumlu olan hava fanları, transformatörün sağlıklı bir biçimde çalışmasını sağlayan ekipmanlar ve yağ pompaları olmak üzere farklı bakım ünitelerinin de kontrollerinin yapılması gereklidir.
Yıllık yağ durumu dikkatli olarak incelenmeli, tahliye vanasından alınan bir yağ numunesi ile PPM ve BDV değerleri kontrol edilmelidir. Bu değerler dielektrik dayanım ve nem içeriği olarak adlandırılır. Eğer düşük bir değer söz konusuyla yağın değişimi yapılmalıdır.
İlginizi Çekebilir: Topraklama Ölçümü
Trafolar bakımları yapılmaması halinde geçit yollarında istenmeyen oluşumlarının görülebildiği tesisatlardır. Bu nedenle pamuklu bir bez aracılığıyla yıllık olarak trafoların geçit yollarının temizliği yapılmalıdır.
Trafo salgılarının durumunu kontrol etmek için yalıtım ve normal direnç ölçülmelidir.
Trafolarda yıllık olarak marşaling kutularının iç kısımları temizlenmelidir. Doğru biçimde çalışıp çalışmadığı da bu sürede kontrol edilmelidir. Terminal bağlantılar yıllık olarak sıkılmalı ve bakımı aksatılmamalıdır.
Tüm Sistemlerin Kapsamlı Kontrolü
Kademe değiştirmeye yarayan kontaktörlerin yılda bir defa yağının değiştirilmesi gereklidir. Aksi takdirde arkın bozulması söz konusu olabilmektedir.
Trafolarda nem durumu nedeniyle bozulmalar sık görülür. Bu nedenle içerisinde yer alan yağın nemliliği belirli sürelerde kontrol edilmelidir.
Trafolar komplike röle sistemlerden meydana gelirler. Bu sistemler arasında yer alan ters akım rölesi, sargı devresinin korunmasından sorumlu röle, diferansiyelin korunmasını sağlayan röle ve toprak kaçağının korunmasından sorumlu röle gibi yapılar mutlaka yılda bir defa kontrol edilmelidir.
Direnç değerinin ölçümünün kontrolü toprak bağlantısı için önemli bir unsurdur. Bu nedenle yıllık kontrol aksatılmamalıdır.
Trafoların bakımlarının takibi ve kontrolü uzman bir ekip çalışmasıdır. Bakım esnasında ani bir kaza veya yaralanma riskini önlemek için mutlaka bu alanda profesyonel kişilerle çalışılmalıdır.