Topraklama Sınır Değeri Kaç Olmalıdır
Topraklama büyük bir öneme sahip olan konulardan bir tanesi olmaktadır. Topraklama sistemi, elektrik ile çalışmakta olan cihazların ortaya çıkma ihtimali olan bir elektrik kaçağı riskine karşı alınan yaşamsal bir önlem olmaktadır.
Topraklama Nedir?
Topraklama, elektrikli olan cihazların elektrik kaçağının oluşma riskine karşı gövdelerinin bir iletken ile toprağa gömülü haldeki “topraklama” mekanizmasına bağlanması yöntemine verilen isimdir. Bu sayede cihaz içerisinde elektrik kaçağı var ise, dokunulduğunda elektrik akımı dokunan kişinin üzerinden değil, direnci çok daha az kabul edilen toprak hattı üstünden geçmektedir ve çarpılma tehlikesi de ortadan kalkmış olmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Kaçak Akım Rölesi Testi
Topraklamanın Çalışma Prensibi Nedir?
Topraklamanın görevini yerine getirebilmesi için cihazın gövdesinden başlayarak toprağa kadar olabilen elektriksel direncin yeteri kadar düşük olması gerekmektedir. Topraklama iletkenlerinin mevcut direnci önemli bir direnç meydana getirmemektedir. Esas olan önemli direnç, toprak içerisinde gömülü halde yer alan topraklama iletkenlerinden toprağa olan geçiş direncidir. Toprağa geçiş direncinin azaltılabilmesi için topraklama elektrotları da derine gömülmektedir. Uzun tutulmaktadır ve iletkenliği çok daha fazla kabul edilen toprak bulunmaya çalışılmaktadır. Örnek olarak verilirse toprak altında yer alan ıslaklığın başladığı bölgeye elektrotlar gömülmektedir. Dünyanın kendinin direnci pratik açıdan sıfır kabul edilmesinden dolayı dünyanın kendisi de bir iletken işlevi görmektedir ve devreyi tamamlamaktadır.
Topraklama Türleri Nelerdir?
Topraklama türleri amacına göre sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırma ise dört farklı tipte gerçekleşmektedir:
-Koruma topraklaması
-Fonksiyon Topraklaması
-Temel Topraklaması
-İşletme Topraklaması
-Şeklinde ifade etmek mümkün olmaktadır.
Topraklama Sisteminin Önemi Nedir?
Topraklama sistemi var olmadan önce insanoğlu pek çok defa elektrik kaçakları ile karşılaşmışlardır. Bu sebeple, topraklama insan yaşamını emniyete alabilmek amacı ile yapılması ve aynı zamanda kullanılması gerekli olan bir sistemdir. Doğru topraklama, fazla olan elektrikten korunmak için oldukça önemli bir bileşendir çünkü fazla olan enerjinin bir yere gönderilebilmesi gerekmektedir.
Topraklama Sınır Değeri Kaç Olmalıdır?
Topraklama konusu içerisinde topraklama sınır değeri büyük bir öneme sahip olmaktadır. Topraklama konusunda belirlenmiş olan standartlar mevcuttur. Topraklama değeri ise şebeke türü, açma cihazlarının ve artık akım anahtarının açma değerleri göz önünde bulundurularak hayata geçirilmesi gereken bir rakamdır. Bu noktada ölçümü yapan kişi bu hesaplamaları yapmalıdır.
İç yıldırımlık mekanizmaları ise üç ana ve kademeli şekilde uygulanabilen yöntemlerdir. Yıldırımdan koruma mekanizması şeklinde uygulanan tekniklerde toprak hattı ile direnç değerleri büyük bir öneme sahip olmaktadır. Meger ismi verilen cihazlar ile tespit edilebilen toprak özgül direnci, uygulanacak olan topraklayıcıları ve düzeylerini tespit eden faktörler olmaktadır.