Topraklama Ölçümü Nedir Neden Önemlidir?
Elektrikli olan işletme aracının, aktif olmayan kısımlarını, normal işletme içerisinde gerilim altında bulunmayan metal kısımlarını bir iletken yardımı ile toprak ile birleştirilmesi için kurulan sisteme topraklama nedir. Topraklama direnci toprak içerisinde yer alan, toprağın elektrik akımı geçirmesi sırasında göstermiş olduğu tepki olarak adlandırılabilir. Bir test cihazı sayesinde topraklama ölçümü yapılabilmektedir. Bu ölçüm hassas bir şekilde olmalıdır ve toprağın yapısını bozacak unsurlardan kaçınılmalıdır. Toprak aslına bakıldığı zaman bakıra nazaran daha zayıf bir iletken olduğu bilinir. Ancak akım için yeteri kadar alan büyüklüğü varsa direnci düşük tutup toprak daha iyi iletkene dönüşebilir. Bu sebepten dolayı da sistemde yer alan iletkenler ile toprak arasında yer alması gereken bir dirençten söz edilebilir. Bu ölçümler yapıldıktan sonra tesisat kurumu gerçekleşebilir.
Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?
Bu ölçüm esnasında kullanılan en bilindik ve yaygın yöntem 2 kazıklı olan ölçüm şekli olarak bilinir. C ve P elektrotları toprağa derin bir şekilde çakılır. Bu elektrot arasında yer alan mesafe yaklaşık olarak 5 ila 10 metre arasında değişiklik gösterir. Topraklama barasına yeşil olan kablo bağlanır. Barayı ayırmak gerekir. Sarı olan kabloyu potansiyel elektroda (P) kırmızı olanı ise akım elektrotuna (C) bağlamak gerekir. Elektrotların çakılmış olduğu toprağın nemli bir halde olması bu işlemde kolaylık sağlayacak bir nokta olarak bilinir. Kazıkların kolay bir şekilde çakılmasını ve toprağın var olan direncinin daha düşük seviyede çıkmasına fayda sağlar. Eğer toprağın yapısı kuru bir haldeyse su dökülüp nemli bir hale getirmek gerekir. Toprakta olan özdirenci ölçmek için ise 4 kazık gerekir. Wenner adı metot kullanılarak kazıklar eşit bir şekilde çakılı ve ölçümün yerleştirilmesi yapılır. Toprakta var olan gerilimin ölçümünü yapmak için ise test cihazında toprak gerilimine gelmek ile sağlanır. Test cihazının ekranında bu gerilim görülür ve gerilim 10 Volt ya da daha az bir seviyede olmalıdır. TOREKS toprak ölçümleri gibi hizmetleri verir ve güvenli bir şekilde hizmetini sunar.
Toprak Ölçümü Yapılmasını Sağlayan Etkenler Nelerdir?
Toprağın ölçülmesini gerektiren bazı durumlar bulunur. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Elektrikli olan tesisler ya da bitkisel yapılar boyutu genişletebilen durumlardır. Bu tarz değişiklikler için farklı bir topraklama elektrotuna ihtiyaç duyulabilir. Bu sebepten de ölçüm yapılır.
- Tesislere daha hassas olan bir modern bilgisayar kontrollü ekipman ve araçlar eklemek, elektriksel olan gürültüyü daha büyük bir hale getirir. Eski ekipmanlar yeni ekipmanlara uyuşmazlık gösterdiği takdirde bu da elektriksek gürültüye neden olacaktır.
- Metalik olmayan boru ve kanalların yerin altına döşenmesi gibi sistemlerin düşük olan toprak direncinin açısından güvenliği tehdit ettiği bilinir. Bu sebepten de ölçüm yapılabilir.
- Toprağın nemli olması toprak direncini etkileyen ve ölçümü gerektiren bir durum olarak değerlendirilir. TOREKS, ölçüm sırasında yapılması gereken, göz önünde bulundurulan etkenleri bulunduran ve özenli bir şekilde işini yapan bir firma olarak bilinir. Ayrıntılı bilgiler için bu firma ile iletişime geçebilir ve daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Topraklama Ölçümünün Teorik Olarak Bilinen Prensibi Nedir?
Bilinen bu ölçümün mantığını ve hesaplarını ilk olarak Dr. Frank Wenner yapmıştır. 3 adet elektrotu bulunan bu ölçümün elektrotları şu şekildedir: E, C, P, E demek toprak elektrotu anlamını taşır. C akım elektrotu anlamına gelir. P ise potansiyel olan elektrotu verir. E ve C elektrotlarına sabit bir akım uygulayarak P ile E arasında yer alan potansiyel fark elde edilir. V/I hesabının alet ile yapılması da toprak direnci anlamına gelen R elde edilmesini sağlamaktadır.