Kaçak Akım Rölesi Testi
Bina tesisatlarında canlı ve teçhizat emniyetini sağlamak amacıyla kullanılmakta olan kaçak akım rölesi elektrik piyasasında oldukça önemli bir pazar payına sahip olmaktadır. Kaçak akım sigortası ya da kaçak akım koruma şalteri şeklinde de isimlendirilmektedir. Kaçak akım rölesi çeşitli nitelikleri bünyesinde barındıran bir sistem olmaktadır. Trafo bakım hakkındaki yazımızı okumak için bu linki ziyaret edebilirsiniz.
Kaçak Akım Rölesi Nedir?
Kaçak akım rölesi, tüm canlıları elektrik enerjisinin olumsuz olan etkilerinden korumayı sağlayan bir elektrik malzemesi olmaktadır. Dış görünüş itibari ile otomatik sigortaya benzemektedir ancak çalışma prensibi bütünüyle farklıdır. Fazın nötr dışındaki diğer bir hat üstünden devreyi tamamlaması neticesi devreyi açmaktadır. Bu işlemi bir saniyeden çok az bir müddette gerçekleştirmektedir. Pek çok çeşitte ve markada imal edilmektedirler. Elektronik olmayanları çok daha kararlı çalışmaktadır. Fazdan devreye gidebilen akım ile birlikte devreyi tamamlarken nötr hattından dönebilen akım arasında mevcut olan bir fark tespit edilir ise devreyi açmaktadır.
Kaçak Akım Rölesi Testi Nedir?
Kaçak akım rölesi, esas olarak yalıtım hatası nedeniyle meydana gelen ve hatalı şekilde gelen akımı algılayıp kaçak akım değerlerinin üstüne çıkması durumu söz konusu olduğunda bağlı bulunduğu elektrik devresini kesebilmeyi sağlayan araçtır. Genel olarak bakıldığında kaçak akım rölesi testi kapsamında 30mA içerisinde insan yaşamı, 300mA’da elektrik tesisatına bağlı şekilde yangın koruma özelliklerini gerçekleştirmektedir.
Kaçak Akım Rölesinin Görevi Nedir?
Kaçak akım rölesinin esas olan görevi elektrik kaçağı algılandığında devrede bulunan enerjiyi kesmektir. Bu şekilde devre içerisinde herhangi bir kaçak akım rölesi mevcut değilse ve bir toprak kaçağı meydana gelmişse kaçağın oluştuğu alana yere bir insanın ya da canlının dokunması durumunda büyün kaçak insanın ya da canlının üstünden akmaktadır. Her ne kadar görüntü açısından otomatik bir sigortaya benzese de ve tesisatlar içinde genelde yan yana olacak şekilde kullanılsalar da görev olarak çok değişik bir öneme sahip olmaktadırlar.
Kaçak Akım Rölesinin Çalışma Prensibi Nedir?
Kaçak akım anahtarı genel olarak devreye girebilen ve çıkabilen akımların eşitliği durumuna dayanarak koruma işlemini gerçekleştirmektedir. Bir elektrik devresi içinde fazdan girmiş olan akım nötrden çıkmaktadır. Kaçak akımın anahtarının içinde yer alan toroid akım trafosu devamlı giren akımlar ile çıkan akımları ölçmektedir. Giren akım ile çıkan akım birbirlerine eşit ise her şey çok normaldir ve koruma yapmamaktadır. Bir kaçağın algılaması durumu söz konusu olduğunda ise toroid üstünde bir akım dengesizliği meydana gelmektedir ve giren akım ile çıkan akım arasındaki eşitlik bozulmaktadır. Bu durumda da toroid bahsedilen bilgiyi röleye iletmektedir ve röle de çok kısa bir müddet içinde ana kontakları açtırmaktadır.