İşletmelerde Planlı Bakım
İşletmelerde planlı bakım, bilgi teknolojileri kapsamında; güncellemeler ile tamiratlarla, düzenlemelerle ve diğer değişikliği hayata geçirmek için yapılmakta olan bakım çalışmalarına verilen genel bir isimdir. Bu nitelikler kapsamında işletmelerde planlı bakım yapılır. Zorunlu bakımlar, muhtemel bir makine ya da teknik sorunun meydana gelmesi durumunda servislerin kapatılması ya da aksatılması sureti ile gerçekleştirilir. Bu nitelikler kapsamında
Planlı Bakım Yönetimi Çeşitleri Nelerdir?
Plansız olan bakımın neden olduğu dezavantajlar, işletmeler içerisinde planlı bakım yöntemlerinin kullanımını mecburi bir duruma getirmiştir. Planlı bakım metotları üç temel grupta incelenir. Bu gruplar şu şekildedir:
-Periyodik bakım
-Önleyici bakım
-Uyarıcı bakım
İşletmelerde Periyodik Bakım Nedir?
Periyodik bakım, koruyucu bakım şeklinde de isimlendirilir. Bu bakım tekniği daha önce belirlenmiş olan bir zaman periyodu kapsamında ilgili makine ya da tesis içerisindeki donanım veya parçaların bakımları ile onarım işlemlerinin yapılmasını kapsar. Periyodik bakım çerçevesinde düzenli bir biçimde olarak donanımlar ve parçalar gözden geçirilir. Tespit edilmiş olan arızalar ile birlikte arıza oluşturması olasılığında bu durumlar düzeltilir. Periyodik bakım tekniğinde arızanın çıkması beklenmez. Ekipmanlara daha öncesinden yapılmış olan bakımlar sebebiyle muhtemel arızaların önüne geçilmesi sağlanır.
Periyodik Bakımı Kim Yapar?
Donanımların hangi durumda ve zaman periyodu içerisinde bakıma alınmasının gerektiği yetkili satıcı ya da üretici şirketlerin önerilerine istinaden daha önce planlanarak uygulama yapılır. Bu bakım, yeterince profesyonel personel varsa firmanın kendi bünyesinde var olan personeller tarafından gerçekleştirilebilir ya da işletmeler yeterince profesyonel personele sahip değil ise yetkili şirketlerden hizmet satın alarak periyodik bakımları bu şekilde yönetebilir. Bu teknikte bakım için ayrılmış olan zaman ve parça değişim süresi oldukça kısa tutulur. Bunun sonucunda arıza çıkmasının önüne önemli ölçüde geçilmiş olur.
Önleyici Bakım Nedir?
Önleyici bakıma proaktif bakım adı da verilir. Önleyici bakım yeni olan bir bakım yoludur. Son senelerde sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Önleyici bakımın temel amacı makinelerde ve tesislerin içerisinde donanım arızalarının meydana getirilmesini değil başlangıç kısmında yer alan arızaların meydana gelmesini önlenmesidir. Önleyici bakım kapsamında, tesislerin ve makinelerin donanımlarının tasarımlarında ve işletme koşullarında yapılması beklenen değişiklikler aracılığı ile arızaların nedenlerinin ortadan kaldırılması sağlanır.
Uyarıcı Bakım Nedir?
Uyarıcı bakıma kestirici bakım adı da verilir. Özellikle son dönemlerde uyarıcı bakım metotları da bir hayli yaygın olarak kullanılır duruma gelmiştir. Uyarıcı bakım kapsamında firmalardaki makineler ve diğer tesisler belirli olan noktalardan izlenmeye alınır. Bunu yapabilmek için bazı ölçüm cihazları ve benzeri araçlar kullanılır. Belli bir zaman periyodu içinde gerçekleştirilen ölçme sonuçları ise değerlendirilmeye alınır. Yapılmış olan ölçümlerde ortaya çıkan ölçüm sonuçlarının incelenmesi sureti ile donanımlarda oluşması olası olan arızalar daha önceden tespit edilir. Bu teknik, çalışan bütün ekipmanlar içerisinde ve tesislerde bulunan donanımları takip ederek olası arızaları tespit etmek amacı ile kullanılır. Böylece işletmelerdeki uyarıcı bakım sayesinde zamansız duruşlara, lüzumsuz parça değişimleri engellenir.