İşletmelerde Planlı Bakım ve Önemi
Kaliteli üretimi uzun vadede standart hale getirmek önemli bir yer taşır. Enerjiyi doğru kullanmak, tesis ve makineleri verimli değerlendirmek istenilen etkinin ortaya çıkmasını sağlar. Bu doğrultuda teknolojik gelişmeler ve yenilikler, organizasyonları daha çok zorlamakta ve bu durum planlamayı öne çıkarmaktadır. Yani üretim ve tesisi devamlı hale getirebilmek için işletmelerde planlı bakım ve önemi oldukça büyüktür. Bunlar içerisinde arıza tespiti, planlı bakım ve onarım önemli faktörler olarak ön plana çıkar.
İlginizi Çekebilir: Elektrik Arkı Nedir?
İşletmelerde Planlı Bakım
Özellikle sağlıklı bir üretim hattının oluşabilmesi için, üretim tesisi makinelerin düzenli kontrol edilmesi büyük öneme sahiptir. Belirli periyotlar dahilinde gerçekleşecek olan bu çalışma, önemli bir planlama gerektirir. Gerekli arıza tespitinin yapılması ve bu bağlamda onarımın gerçekleşmesi, etki bir planlamaya bağlıdır. Yıpranan parçaların değişmesi, üretim alanının bu şekilde faal olması ve bunu standart hale getirmek planlamak üzerinden gerçekleşir.
İşletmelerde Planlı Bakım Aşamaları
Genel olarak işletmeler iki farklı planlama doğrultusunda ön plana çıkar. Bunlar planlı bakım ve aynı zamanda plansız bakımdır. Plansız bakım genelde arıza çıktığı zaman ya da bir sorun meydana geldiğinde yapılan müdahaledir. İşletmelerde zamansız şekilde meydana gelen sorunlara karşı acil müdahale yapılır. Ancak böyle durumlarda zaman kaybı, enerji israfı ve pek çok olumsuz durum yaşanır. Bu gibi problemlerin meydana gelmemesi için ise işletmelerde planlı bakım aşamaları önemli yer taşır.
- Günlük bakım
- Haftalık bakım
- Aylık bakım
- 6 aylık bakım
- Yıllık bakım
Bununla beraber aynı zamanda önleyici bakım ve uyarıcı bakımda bulunur. Bu bakımlar uzun vadede aşamalı ve periyodik şekilde ele alındığında, düzenli üretimde Herhangi bir sorun zaman ve enerji kaybı yaratmaz. Sağlıklı ve etkili bir üretimi gerçekleşmesi içinse bu durum önemli bir potansiyel teşkil eder.
İlginizi Çekebilir: Elektrik Pano Bakımı
Önleyici Bakım
Yeni bir bakım yöntemi olarak son yıllarda önleyici bakım yaygın şekilde gerçekleşmektedir. Bu sistem gerçekleşen arızalara karşı tepki durumu değildir. Daha çok arıza yaşanmadan önce başlangıç anında arızalarının tespiti ve onarımıdır. Özellikle makine ve tesis donanım içerisindeki sorunları zamanında gidermek, yapılacak olan değişiklikler arıza sebepleri ortadan kaldırır. Burada tasarım ve mühendislik açısından, makine ve tesislerde yaşanacak olası problemlerin ortaya çıkmasına engel teşkil eder. Sonuç olarak uzun vadeli daha sağlıklı bir üretim hattı oluşturur.
Uyarıcı Bakım
Son yıllarda ayrıca işletmelerde uyarıcı bakım ön plana çıkmaktadır. Bu sistem içerisinde tesisler ile beraber makineler belli bir gözetim altına alınır. Özel ölçüm cihazları bu sistem içerisinde kullanılır. Özellikle elektrik enerji dağıtım noktaları termal kamera doğrultusunda gözlenir.
Yapılan ölçüm değerleri ele alınır ve incelenir. Böylece inceleme neticesinde olası arıza tespitleri önceden anlaşılır ve buna uygun çalışmalar yapılır. Sonuç olarak tüm ekipman ve tesisler için gerçekleşecek uyarıcı bakım sayesinde, muhtemel arızalar tespit edilerek zamansız sorunların önüne geçilir.