Elektrik İç Tesisat Raporu Nedir?
İşletmelerin elektrik tesisat bölümlerinin, elektrik mühendislerinin ve uyulması gereken yönergelerin doğrultusunda tesis edilip edilmediğinin kontrolüne elektrik iç tesisat kontrolü denir.
Bu kontrolde işletmelerin enerji odası, buatlar, kablo şaftı, sayaç panoları, dağıtım panoları, branşman, aydınlatma ve priz bölümleri kontrol edilmektedir. Bu kontrol göz ile muayene yapılmakla beraber farklı ölçüm aletleri ile de yapılmaktadır. Elektrik tesisat kontrollerini elektrik mühendisleri yapmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Elektrik Pano Bakımı
Elektrik İç Tesisat Kontrolünün Faydaları Nelerdir?
Elektrik tesisat kontrolünün faydaları ilk olarak işletmeden ziyada elektriksel ekipmanların yararına olmaktadır. Bu muayene bir nevi röntgen işlevini görmektedir. Ekipmanlarda yakın zamanda arızaya sebebiyet verebilecek zayıf noktalar bu kontrol vesilesiyle ortaya çıkar. Aynı zamanda bu kontrolde elektrik ekipmanlarının yangın karşısında zayıf kalabilecek noktaları da ortaya çıkmış olur.
Elektrik İç Tesisat Kontrolünde Nasıl Hizmetler Verilmektedir?
Kontrol esnasında; artık akım koruma düzeneğinin açma akımı, topraklama direnç ölçümleri, faz – toprak çevrim empedansı, faz – nötr çevrim empedansı, göz ile muayene, yalıtım direnci, fonksiyon testleri, RCD Time (artık akım koruma düzeneğinin açma zamanı) kontrolleri yapılmaktadır. Detaylar aşağıda yazmaktadır;
– Kablo bacası, pano odası, dağıtım ve sayaç panolarının kontrolleri,
– Bağlantı kablosunun türü, kesiti, yönetmeliklere uygun olup olmadığı,
– Asansör tesisatının elektrik periyod kontrolleri,
– Komponzasyon panosunun incelemesi, uygunluk değerlendirmesinin yapılması,
– Priz ve aydınlatma tesisatının periyodik kontrolleri,
– Elektrik motorları ve yol alma şekillerine bakılmaktadır.
İncelemeler sonucu iş güvenliği, işçi sağlığı açısından tehlike arz eden eksiklikler raporlanır. Bu rapor sayesinde herhangi bir arıza sonrasında rapora bakarak müdahale edilmesi gereken yer görülebilmektedir. Böylece arızaya sebep olan bölgeye daha hızlı müdahale edilmiş olur.
Elektrik İç Tesisat Raporu Nedir?
İncelemeler sonucunda verilen elektrik iç tesisat raporu nedir? Kontroller esnasında elektrik mühendislerine ve uyulması gereken yönergelere ters düşen bir problem yoksa uygunluk raporu verilir. Bu rapor elektrik iç tesisatı uygunluk raporu olarak adlandırılmaktadır.
Bu rapor EMO Elektrik Mühendisleri Odasının verdiği Elektrik İç Tesislerinin Denetimi ve Raporlanması belgesine sahip olan SMM Mühendisleri tarafından verilmektedir. Raporun geçerlilik süresi verildiği tarih itibariyle 1 seneyi kapsamaktadır.
İlginizi Çekebilir: Eş Potansiyel Nedir
Elektrik İç Tesisat Muayenesinde Hangi Ölçümler Yapılır?
Tesisatın incelenmesi esnasında termal kamera ile de kontrol yapılmaktadır. Bu kamera ile sigortalarda, termik manyetik şalterlerde, kontaktörlerde, reaktörlerde, kondansatörlerde, kano bağlantılarında, motor ve pompalarda, harmonik filtrelerde, trafolarda, elektrik panolarında herhangi bir aksaklığın olup olmadığına bakılır.
Aynı zamanda yalıtım testi kontrolü de yapılır. Bu kontrolün bir diğer adı izolasyon direnç ölçümleridir. Bu test neredeyse elektrik akımının bulunduğu her ekipmana uygulanmaktadır. Elektrik akımını gövde ile yalıtmak bir nevi izolasyon sağlamak anlamına gelmektedir. Yalıtılan iki malzeme arasındaki zorlanma direnç olarak adlandırılmaktadır. İzolasyonun iyi olması direncin yüksekliğine göre belirlenmektedir.